If a 140 lb woman walks 15 minutes at lunch and 15 minutes in the evening (perhaps walking a puppy named Pablo?), and she does this every week, Monday – Friday, how much weight will she lose in a year? Please state your answer in pounds.
Answer: 8.9 pounds!
And for those who like to show their math work:
- 15 minutes x 2 times per day x 5 days per week x 52 weeks = 7800 minutes
- Calories burned by 140 lb woman with 1 minute of leisurely walking: 4 calories
- Number of calories required to lose 1 pound: 3500
- 7800 minutes x 4 calories = 31,200 calories burned divided by 3500 calories per pound = 8.9 pounds
EXTRA CREDIT: If that same woman walked an hour each weekend, how much extra weight could she lose in that year? (60 min x 4 calories x 52 weeks/3500) = 3.5 additional pounds!
Leisurely walk, anyone?